Fietsen en lopen

In Gelderland streven we naar een toekomst waarin iedereen veilig en vlot zijn bestemming kan bereiken. Fietsen en lopen speelt hierbij een cruciale rol. Het verbetert de bereikbaarheid van voorzieningen, versterkt sociale contacten en draagt bij aan de gezondheid van onze inwoners.
fietser op snelle fietsroute

Fietsen en lopen is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook gezond. Door het stimuleren van deze vormen van vervoer verminderen we de druk op ons wegennet, verbeteren we de luchtkwaliteit en zorgen we voor een aangenamere leefomgeving. Bovendien maken we voorzieningen toegankelijker voor iedereen, ongeacht waar je woont.

Vlotte en rechtstreekse fietsverbindingen

In Gelderland stimuleren we het gebruik van de fiets als vervoermiddel, vooral voor woon-werkverkeer. Om drukke fietspaden veilig en toegankelijk te houden, werken we samen met gemeenten aan doorfietsroutes en comfortabele fietsverbindingen. We hebben het hoofdfietsnet ontwikkeld, dat de belangrijkste fietsverbindingen in de provincie verbetert. Gemeenten kunnen subsidie aanvragen om nieuwe fietsroutes aan te leggen of bestaande routes te optimaliseren. Jaarlijkse fietstellingen tonen aan dat het fietsgebruik in Gelderland toeneemt; de populaire fietsroutes zijn zichtbaar op onze interactieve kaart.

Veilig fietsen voor iedereen

Fietsers in onze provincie kunnen op steeds meer plekken gebruikmaken van veilige fietspaden. Er komen steeds meer vrijliggende fietspaden, omdat die het veiligst zijn. Schoolroutes krijgen onze extra aandacht, net zoals veilige fietsoversteken. Om het fietsgedrag van scholieren veiliger te maken, stellen we onderwijspakketten beschikbaar. We werken eraan om speed-pedelecs op alle doorfietsroutes toe te staan. 

Doortrappen, veilig fietsen tot je 100ste

Wij willen graag dat jong en oud en iedereen daar tussenin veilig en plezierig kan fietsen. Het programma Doortrappen is er voor ouderen. Het helpt hen om zo lang mogelijk veilig én plezierig te blijven fietsen.

Lopen, fietsen en OV

We werken aan OV-haltes met goede fietsenstallingsvoorzieningen en wacht- en informatievoorzieningen die als het ware kleinschalige ‘bewonershubs’ vormen. Hier kunnen inwoners te voet of per fiets naartoe om vervolgens hun reis voort te zetten met het OV. Het is belangrijk dat OV-haltes snel, comfortabel en veilig te voet en met de fiets te bereiken zijn. Daarnaast is een plezierig verblijf op en rond de halte en de lokale sociale betrokkenheid bij de veiligheid en het functioneren van de opgewaardeerde OV-halte ook van belang. Zo creëren we een actieve en gezonde mobiliteitsketen van deur tot deur. Ook voor de langere afstanden vanaf ongeveer 15 kilometer.

Actieve mobiliteit

We beschrijven in het Beleidskader Bereikbaarheid en Gelders Programma Bereikbaarheid de kaders en strategie waarmee we op dit thema activiteiten uitvoeren om onze ambities uit de omgevingsvisie en het coalitieakkoord waar te maken.  

De verschillende programmaonderdelen vertalen we in uitvoeringsagenda’s. In deze uitvoeringsagenda werken we uit met welke maatregelen we lopen en fietsen over kortere afstanden stimuleren, en de aansluiting op het OV bevorderen voor de langere afstanden. Dit noemen we ‘actieve mobiliteit’.