Stallen van de toekomst; Kipster

Ruud Zanders is medeoprichter van Kipster. In januari 2020 opende Kipster een tweede kippenboerderij. De 2 nieuwe stallen, voor 42.700 legkippen, staan in Beuningen. Doel: de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke eieren produceren.
kippen

"De laatste jaren blijkt uit onderzoek steeds meer dat ook productiedieren een gevoelsleven hebben. Hoe onvriendelijk met die dieren wordt omgegaan, dat kan eigenlijk niet. Oorspronkelijk legden kippen 12 eieren per jaar, nu 300. Wij mensen hebben kippen gemaakt tot wat ze nu zijn. Maar het blijven ook kippen. Die willen bijvoorbeeld nog steeds een stofbad nemen. Het is onze morele plicht hen niet als ding te zien.
Onze nieuwe boerderij heeft aan beide kanten een nachtverblijf. In het midden is een grote, lichte, overdekte binnentuin met nepbomen en boomstronken. Van nature leefden kippen namelijk aan de bosrand. Ze houden niet van regen, wel van daglicht. Overdag kunnen ze ook de buitentuin in, waar ook boomstronken liggen. Iedereen kan dagelijks ons bezoekerscentrum binnenlopen en door het glas de kippen zien. Daar vertellen we wat we doen."

Milieuvriendelijk

"Bij dit project hebben we ook opnieuw gekeken naar de rol van dieren in de voedselketen. Van een kilo graan kun je 10 mensen voeden. In het rijke westen geven we dat aan dieren, waarvan we nog maar 2 tot 4 mensen kunnen voeden. Dat is inefficiënt. Wij voeren onze kippen niets dat we als mens ook rechtstreeks kunnen eten; ze leven van reststromen van onze consumptie. We willen de bedrijfsvoering zo diervriendelijk mogelijk doen, zonder het milieu te belasten. Dat laatste doen we bijvoorbeeld door fijnstof op te vangen, onze eigen energie te verzorgen door zonnepanelen op het dak en door korte ketens. Zo hebben we nu ook een inpakmachine, waardoor de eieren meteen in doosjes naar de winkels kunnen.” Binnen onze idealen letten we op onze kosten. We willen dat de eieren voor een acceptabele prijs in de schappen liggen, zodat consumenten al dan niet bewust iets goeds doen met hun eitje.”

Subsidie

“Tijdens een bezoek van de fractie van D66 Gelderland hoorde ik over de subsidie. Je moet nooit je business baseren op een subsidie, maar ik ben er wel blij mee. Het is net het zetje waardoor we de fouten eruit kunnen halen en het net wel voor elkaar krijgen. Die hulp is bij zo’n tweede stal heel wenselijk. Zonder subsidie hadden we mogelijk iets achterwege moeten laten. En dat willen we eigenlijk niet, want het is een totaalconcept.”

Alles goed opschrijven

“De aanvraag viel eigenlijk wel mee. Wij kijken naar veel aspecten: klimaatneutraal zijn door onder meer zonnepanelen en reststromenvoer, fijnstof opvangen, openheid, korte ketens en natuurlijk het welzijn van onze kippen. Kijk je alleen naar dierenwelzijn, val je misschien buiten de boot. Voor de aanvraag moet je alles goed opschrijven, dat hebben we laten doen. Het zijn lange trajecten. Als ondernemer denk ik dan wel: ‘Kan dat niet sneller?’ Maar dat zal wel niet. Binnen een jaar na de subsidieaanvraag stond de complete stal er. Dat we meteen gingen bouwen, was op eigen risico. Maar daardoor is het nu wel klaar en is iedereen blij: onze afnemer, de consument, wijzelf en provincie Gelderland.”

Kipster was in 2020 één van de genomineerden voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. 

Meer inspiratie?

Ga terug naar het inspiratie overzicht.