"De laatste jaren blijkt uit onderzoek steeds meer dat ook productiedieren een gevoelsleven hebben. Hoe onvriendelijk met die dieren wordt omgegaan, dat kan eigenlijk niet. Oorspronkelijk legden kippen 12 eieren per jaar, nu 300. Wij mensen hebben kippen gemaakt tot wat ze nu zijn. Maar het blijven ook kippen. Die willen bijvoorbeeld nog steeds een stofbad nemen. Het is onze morele plicht hen niet als ding te zien.
Onze nieuwe boerderij heeft aan beide kanten een nachtverblijf. In het midden is een grote, lichte, overdekte binnentuin met nepbomen en boomstronken. Van nature leefden kippen namelijk aan de bosrand. Ze houden niet van regen, wel van daglicht. Overdag kunnen ze ook de buitentuin in, waar ook boomstronken liggen. Iedereen kan dagelijks ons bezoekerscentrum binnenlopen en door het glas de kippen zien. Daar vertellen we wat we doen."
Milieuvriendelijk
"Bij dit project hebben we ook opnieuw gekeken naar de rol van dieren in de voedselketen. Van een kilo graan kun je 10 mensen voeden. In het rijke westen geven we dat aan dieren, waarvan we nog maar 2 tot 4 mensen kunnen voeden. Dat is inefficiënt. Wij voeren onze kippen niets dat we als mens ook rechtstreeks kunnen eten; ze leven van reststromen van onze consumptie. We willen de bedrijfsvoering zo diervriendelijk mogelijk doen, zonder het milieu te belasten. Dat laatste doen we bijvoorbeeld door fijnstof op te vangen, onze eigen energie te verzorgen door zonnepanelen op het dak en door korte ketens. Zo hebben we nu ook een inpakmachine, waardoor de eieren meteen in doosjes naar de winkels kunnen.” Binnen onze idealen letten we op onze kosten. We willen dat de eieren voor een acceptabele prijs in de schappen liggen, zodat consumenten al dan niet bewust iets goeds doen met hun eitje.”