Laatst gewijzigd op: 21-oktober-2024
U kunt subsidie aanvragen voor projecten die zich richten op innovaties in de kringloop- of natuurinclusieve landbouw. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om:
- investeringen in bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld machines, op landbouwbedrijven die nodig zijn om kringloop- of natuurinclusieve landbouw mogelijk te maken;
- marktonderzoek of productontwerp en -design;
- kennisoverdracht en voorlichting;
- afzetbevorderingsmaatregelen voor landbouwproducten.
Projecten die voor subsidie in aanmerking komen, moeten ten minste een bijdrage leveren aan 2 van de volgende aspecten:
- verduurzaming van de fysieke leefomgeving (bodem, water, lucht, natuur);
- producten en diensten van het agrarische bedrijf op de markt brengen door middel van nieuwe verdienmodellen of vernieuwende marktconcepten;
- waardering uit de samenleving voor de landbouwsector of de aantrekkingskracht van het ondernemerschap in de landbouw.
Daarnaast moet uw project:
- innovatief zijn,
- een goede slagingskans hebben, onder meer door draagvlak binnen de landbouwsector en betrokkenheid van ondernemers bij het project,
- in de praktijk uitvoerbaar zijn en zich lenen voor grootschalige toepassing.
In het projectplan moet u aangeven op welke wijze u het project bekend maakt bij sectorgenoten en hoe u de resultaten van het project voor hen toegankelijk maakt.
Let op: Heeft u al eerder, in hetzelfde kalenderjaar, subsidie voor dezelfde activiteit of vanuit deze regeling ontvangen? Dan komt u niet meer in aanmerking voor subsidie.
De volledige tekst van de regeling en de voorwaarden vindt u in de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023, paragraaf 2.10 Innovatie agrifood.
De subsidie is afhankelijk van de soort kosten maximaal 40% of 60% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een maximum van € 35.000. Welke kosten subsidiabel zijn, leest u in de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023, paragraaf 2.10
Let op: niet subsidiabel zijn de kosten voor:
- werkkapitaal,
- aankoop van productierechten, betalingsrechten, dieren en eenjarige gewassen,
- aanplant van eenjarige gewassen,
- afwateringswerkzaamheden,
- investeringen om aan Europese wetgeving te voldoen,
- reguliere vervangingsinvesteringen.
Subsidie aanvragen
U kunt uw subsidie aanvragen via het Subsidieportaal. Om in te loggen heeft u eHerkenning nodig. Staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wilt u iemand machtigen om uw aanvraag in te dienen? Dan moet u diegene toestemming geven via ketenmachtiging. Als u heeft ingelogd, komt u terecht bij het aanvraagformulier voor subsidie ‘Innovatie Agrifood’. U kunt uw aanvraag als concept opslaan en in het Subsidieportaal onder 'mijn subsidies' op een later moment weer openen.
In de hieronder te vinden 'checklist verplichte bijlagen bij subsidieaanvraag' leest u welke informatie u bij uw aanvraag moet uploaden. We raden u aan om het aanvraagformulier van tevoren te bekijken en de bijlagen digitaal beschikbaar te hebben. Het format projectplan en het format begroting moet u altijd bij uw aanvraag uploaden.
Behandeling aanvraag
Voor deze subsidie is een totaalbedrag van € 600.000 beschikbaar. In het Subsidieportaal vindt u onder het tabblad ‘Subsidiemogelijkheden’ in de laatste kolom een thermometer. Daaronder kunt u zien hoeveel subsidie er al is verleend is en hoeveel er nog over is van het subsidieplafond.
We beoordelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Eerst kijken we of uw aanvraag compleet is. Daarna beoordelen we de inhoud. De tijd die hiervoor staat is maximaal 13 weken (dit is de beslistermijn). Is uw aanvraag niet compleet? Dan vragen we u om de ontbrekende informatie aan te vullen. De beslistermijn zetten we op dat moment op pauze. Deze begint weer te lopen als de aanvraag compleet is. In het Subsidieportaal kunt u onder ‘mijn subsidies’ zien hoe ver we zijn met het behandelen van uw subsidie.
Documenten en links
Begrotingsformat_Innovatie_Agrifood_versie_10 januari 2023.xlsx Uw subsidie stap voor stap
In de video hiernaast ziet u hoe u subsidie aanvraagt en wat er daarna gebeurt.