De publieksprijs van 2024 gaat naar Multifunctioneel ecologisch onderkomen in gemeente Oost Gelre. Alle 3 de projecten winnen een prijs van € 10.000.
Eindmanifestatie
Op donderdag 21 november 2024 was in de Turmac Cultuurfabriek de prijsuitreiking van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2024. De vakjury, dit jaar onder leiding van Hans Esmeijer, stond weer voor een moeilijke opgave. Uit de 20 projecten kozen ze per categorie een winnaar uit. Hans Esmeijer: “In de categorie wonen & woonomgeving kwamen we vrij snel tot een unanieme keuze, maar in de categorie leefbaarheid en sociale verbinding moesten we nogmaals in beraad.” Met veel interesse en bewondering heeft de jury kennisgenomen aan alle bijzondere projecten. 's Middags maakte de juryvoorzitter de 2 winnaars van de vakjuryprijs bekend. En met een feestelijk moment onthulde gedeputeerde Dirk Vreugdenhil de winnaar van de publieksprijs.
Thuis voelen
Sinds 2006 reikt de provincie iedere 2 jaar de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit uit. Dit jaar is het thema ‘Thuis voelen’. Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: “Ken je dat gevoel, dat je na een vakantie bijna thuis bent en dat de kerktoren je al begroet? Een plek van herkenning. Een plek waarmee je verbonden bent. Kortom, een plek waar je je thuis voelt! Dat laten deze projecten zien.”
Juryprijs wonen & woonomgeving: Mooi Mosterdhof
De jarenzeventig-wijk Mooi Mosterdhof in Westervoort heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Dankzij een unieke samenwerking tussen bewoners, gemeente en andere partners, geïnspireerd door het bekroonde ‘Kookboek Mooi Mosterdhof 2050’, is de wijk vernieuwd met behoud van haar oorspronkelijke structuur. Er is nu meer ruimte voor ontmoeting, evenementen en een sterke verbinding met de natuur achter de dijk, een bewijs van de kracht van participatie (meedoen) en gezamenlijke visie (standpunten). De jury is unaniem over het oordeel dat dit in vele opzichten een zeer geslaagd project is, zowel wat het proces als het resultaat betreft: “De wijk is veel beter ontsloten en in ere hersteld.”
Juryprijs leefbaarheid & sociale verbinding: Stadsboerin
De Stadsboerin in gemeente Doetinchem transformeerde een verlaten gevangenisterrein tot een levendige plek waar natuur, duurzaamheid en gemeenschapszin samenkomen. Vrijwilligers, begeleid door professionals, werken samen op de akkers en creëren een omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen. Naast de productie van verse, lokale gewassen die bijdragen aan de leefbaarheid en het welzijn van kwetsbare groepen, ondersteunt de Stadsboerin ook armlastige gezinnen en verzorgt ze gezonde ontbijtjes voor basisschoolkinderen. Dit project heeft grote indruk op de jury gemaakt: “Elk dorp en elke stad zou zich zo’n plek mogen wensen.” Een uniek project waar verbondenheid met de natuur en elkaar centraal staan.
Publieksprijs: Multifunctioneel ecologisch onderkomen
De winnaar van de publieksprijs is Multifunctioneel ecologisch onderkomen in Groenlo. Binnen de historische stadswallen is een groene en duurzame droom werkelijkheid geworden waar jong en oud elkaar ontmoeten. Het biedt moderne voorzieningen voor scouting, bso en sociale activiteiten, terwijl het terrein soms ook ruimte biedt voor gebruik door andere groepen. Het versterkt de sociale vitaliteit in de gemeenschap, daar is de jury van overtuigd.